Vize Nedir?
Yurt dışına seyahat etmek için gidilmek istenen ülkenin talep ettiği durumunda anlaşmalı kurumlardan alınması gereken izin belgesidir. Vize başvurusu, ilgili konsolosluklar ya da aracı kurumlar gibi dış temsilcilikler ya da havalimanı ve sınır kapılarında bulunan gişeler aracılığı yapılması gerekebilir.
Vize Türleri nelerdir?
Seyahat amacına göre değişebilir. Örneğin, eğitim, eğlence, sağlık, evlilik ve iş amaçlı geziler ya da sporculara, sanatçılara verilen seyahat belgesi gibi.
Vize Nasıl Alınır?
Vize almak için önce seyahat amacını belirlemek gerekir. Giriş yapılmak istenen ülkeye bağlı konsolosluklara ya da aracı kurumlara başvurulması istenir. İlgili kurumlar ve çoğu konsolosluk artık online başvuru hizmeti sunmaktadır. Vize alınan yer ilgili başvuru kurallarına konsoloslukların veya çalıştıkları kurumların kendi sayfalarından inceleyebilirsiniz.
Bu kurumlara gitmeden önce gerekli belgeleri tamamlamanız gerekmektedir.
Vize işlemlerini yapmak için zaman ve titizlik gerekir. Buna vakit harcamak istemeyenler için özel aracı kurumlar dan da faydalanabilirsiniz. Bu tür aracı kurumlar ücret karşılığında tüm vize işlemlerinizi daha kolay yürütürler.
Vize İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Vize almak için istenen belgelerin bir kısmı ülkeden ülkeye değişiklik gösterse de aşağıdaki belgeler her ülke için ortaktır:
- Pasaport (eski ve yeni)
- Biyometrik fotoğraf
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Banka hesap dökümü
- İkametgah belgesi
- Mesleki durum belgesi
- Evli olanlar için evlilik cüzdanı
Vize Ücreti Ne Kadar?
Vize ücreti kurumdan kuruma göre değişiklik göstermektedir. Güncel bilgiler için başvuru yapacağınız kurumun ücretlerini inceleyiniz.
Öğrenci vizesi nedir?
Bireylerin yabancı bir ülkede yasal olarak eğitim görmesine olanak tanıyan bir vize türüdür. Genellikle ev sahibi ülkede tanınmış bir eğitim kurumuna kabul edilen ve orada tam zamanlı eğitim almayı planlayan kişilere verilir. Öğrenci vizesi almak için özel gereklilikler ülkeden ülkeye değişir, ancak genel olarak başvuru sahiplerinin bir eğitim programına kabul edildiklerine dair kanıt sunmaları, kaldıkları süre boyunca yaşam masraflarını karşılamak için yeterli parayı göstermeleri ve bazen de sağlık sigortası kapsamına dair kanıt sunmaları gerekir. Öğrenci vizelerinde genellikle öğrencilerin okurken yapabilecekleri iş türleri konusunda kısıtlamalar bulunur; genellikle istihdam yarı zamanlı veya kampüs içi işlerle sınırlıdır.
Bilgi formu