SINAV ve HAZIRLIK KURSLARI

SINAV ve HAZIRLIK KURSLARI

İngilizce becerilerinizi uluslararası geçerliliğe sahip sınavlarla resmileştirerek kariyer ya da akademik hayatınızı kolaylaştırmak sizin elinizde. TOEFL (Test of English as a Foreign Language) ya da IELTS (International English Language Testing System) ile bunu gerçekleştirebilirsiniz.

ABD, İngiltere, Kanada, Avustralya’da yer alan ve IES’in çözüm ortağı olan yüzlerce yabancı eğitim kurumunda bu sınavlara hazırlanabilir ve aynı okulda sınava katılabilirsiniz.

Amerikan eğitim sistemini kullanan ülkelerde ön-lisans, lisans ya da yüksek lisans programlarına kaydolmanız için SAT, GRE ve GMAT gibi sınavlardan yüksek notlar almanız gerekecektir. IES ile bu sınavlara hazırlanmak için okulunuzu ve kaydolacağınız programın konaklama dâhil tüm detaylarını belirleyebilirsiniz.

Yabancı bir ülkede İngilizce öğretebilmek ya da şu an öğretmenlik yaptığınız kurumdan daha iyi bir yerde çalışmaya başlamak için niteliklerinizi artırmak istiyorsanız TESOL (Teachers of English to Speakers of Others Languages) Sertifikası hazırlık kursları ihtiyaç duyduğunuz program türüdür. Bu sertifika ile herhangi bir ülkede, formasyona gerek olmaksızın İngilizce öğretmenliği yapabilirsiniz.

IELTS

Tüm dünyadaki resmi ve özel kuruluşların sınav tarihinden itibaren iki yıl boyunca kabul ettiği IELTS için İngiltere, Malta, Avustralya ve Yeni Zelanda’da hazırlık eğitimi alabilirsiniz. Bu kursların başlangıç tarihi, yoğunluğu ve süresine IES danışmanlarıyla birlikte karar vererek sizin için en uygun tercihi yapabilirsiniz.

Bu bir İngilizce düzeyi belirleme sınavı olduğu için İngilizce konuşulan ülkelerde IELTS hazırlık kursuna katılmak kısa sürede daha çok yol kat etmenizi sağlayacaktır.  IELTS Hazırlık Kursları genellikle 4-12 hafta sürmektedir ve bu kursların haftalık yoğunluğu 15 ile 30 ders arasında değişir.

Herhangi bir Pazartesi günü başlayabileceğiniz IELTS Hazırlık Kursu bünyesinde yazma teknikleri, dil bilgisi uygulamaları, konuşma becerileri, dinleme, okuma ve kelime hazinesini geliştirme konularında eğitim alırsınız. Bunların yanında, sınava yönelik bir takım teknikler de bu kursların size sağlayacağı artılar arasındadır.

IELTS için hazırlık eğitimi aldığınız okulunuz sınava başvuru için gerekli bilgiler konusunda size yardımcı olacak ve hatta sizin adınıza başvuruda bulunabilecektir.

IELTS Hakkında

IELTS (International English Language Testing System) sonucu dünyaca tanınan bir İngilizce sınavıdır. Her yıl bir milyondan fazla katılımcı bu sınava girmekte ve akademik ya da iş hayatları için gerekli düzeyde İngilizce bildiklerini bu sınavın sonucuyla kanıtlamaktadır.

IELTS sınavı iki farklı türe sahiptir:

-General Training iş dünyası ya da göçmenlik başvuruları için yeterli düzeyde İngilizce bildiğini kanıtlamak isteyenler tarafından tercih edilir.

Academic Training ise İngilizce eğitim veren bir yüksek öğrenim kurumunda lisans, yüksek lisans veya doktora programına katılmak isteyenlerce tercih edilir.

IELTS Sınavına Katılmak Ne Kazandırır?

120 ülkede 6000’den fazla kurum tarafından tanınan bu sınavla katılımcılar hem iş dünyası hem de akademik alandaki planları için gerekli düzeyde İngilizce bildiklerini kanıtlamış olur. Sınavdan başarılı bir sonuç alındığı takdirde katılımcı resmi ve akademik üslupta yazmayı, okumayı, tartışma ortamlarında konuşmayı ve dinlemeyi öğrenmiş olur. Diğer bir deyişle, akademik dersleri dinleyebilir, film izleyebilir internet üzerinden araştırma yapabilir, e-posta, sunum ve rapor hazırlayabilir.

Sınava Kimler Katılabilir?

IELTS yurtdışında öğrenim görecekler, eğitim dili İngilizce olan yükseköğretim kurumlarında eğitim alacaklar, çok uluslu şirketlerde ya da yabancı firmalarda çalışacaklar için geçerli bir sınavdır. Katılımcıların İngilizce seviyesinin en az orta-üzeri (upper-intermediate) olması önerilir.

Sınava Nasıl Hazırlanılır?

Sınava hazırlanmak için kitapçılarda ve internet ortamında birçok kaynak bulmak mümkündür. www.ielts.org sitesinden hazırlık yöntemleri ve materyalleri konusunda detaylı bilgi edinilebilir.

Sınava hazırlanırken katılımcının orta üstü (upper intermediate) düzeyde İngilizce bilmesi önerilir. Sınavdaki “Dinleme” (Listening) bölümü için çokça yabancı film izlemek ve altyazılardan kaçınmak tavsiye edilir. Bununla birlikte akademik düzeydeki yayınlar “Okuma” (Reading) bölümü için size yardımcı olacaktır. Herhangi bir uzman gözetiminde hazırlık söz konusu değilse “Yazma” (Writing) bölümü için hatalarınızın tespiti ve doğrusunun bulunması kolay olmayacaktır. Bu nedenle, böyle bir sınava bir kursta hazırlanmanızı tavsiye ederiz.

IELTS Sınav Formatı

Katılacağınız IELTS sınav türü fark etmeksizin (Genel ya da Akademik) sınavınız 4 bölümden oluşacaktır.

Listening: Süresi 30 dakika olan bu bölüm 4 ayrı kısımdan ve 40 sorudan oluşmaktadır. Bu bölümün amacı adayın duyduğunu anlama kabiliyetini ölçmektir.

Reading: Adayın İngilizce’yi okuyarak anlama seviyesini değerlendirme amacıyla hazırlanır. 3 kısım ve 40 sorudan oluşan bölüm 60 dakika sürmektedir.

Writing: Adaydan belirlenen konular hakkında 60 dakika içinde biri 150 kelimelik diğeri de 250 kelimelik iki kompozisyon hazırlaması beklenir. Amaç adayın akademik yazma seviyesini tespit etmektir.

Speaking: 12-15 dakika süren bu bölümde katılımcıdan günlük konulardan küresel konulara kadar geniş bir yelpazede konuşması istenecektir.

Puanlama

Sonuçlar 1-9 arasında değişen skalada değerlendirilmektedir. Skoru 6- 6,5 olan kişi birçok üniversite tarafından kabul edilebilir. Ancak aday dünyada derece yapmış okullardan birine kaydını yaptırmak isterse, alması gereken minimum puan 7 ya da 7,5’dir. Ancak hazırlık programları olan üniversiteler bu konuda daha esnektir ve öğrencilerinden 5 ya da 5,5 düzeyinde IELTS skoru almalarını yeterli görebilirler.

IELTS Puanlandırma Sistemi

9 – Uzman      (Expert User)

8 – Çok İyi       (Very Good User)

7 – İyi              (Good User)

6 – Yeterli       (Competent User)

5 – Vasat         (Modest User)

4 – Sınırlı        (Limited User)

3 – Çok Sınırlı (Extremely Limited User)

2 – Zayıf          (Intermittent User)

1 – Çok Zayıf   (None User)

IELTS ve Diğer Sınavlar için Karşılaştırmalı Skor Tablosu

IELTS     TOEFL IBT           TOEIC    KPDS/ÜDS

9.00       110-120               950-990               100

8.50       100-110               850-950               99

8.00       95-100                 800-850               98

7.50       90-95                    750-700               95

7.00       85-90                    700                       90

6.50       80                          650                       85

6.00       70                          600                       75

5.50       60                          550                       65

5.00       50                          500                       50

Başvuru hakkında detaylı bilgi için 212 355 5657 numaralı telefondan British Council-İstanbul’a ulaşılabilir.

TOEFL

TOEFL Hazırlık Kursları’na IES aracılığıyla ana dili İngilizce olan tüm ülkelerde katılabilirsiniz. Bu bir İngilizce düzeyi belirleme sınavı olduğu için İngilizce konuşulan ülkelerde TOEFL Hazırlık kursuna katılmak daha kısa sürede daha olumlu sonuç almak için ideal bir yoldur.

Herhangi bir pazartesi katılabileceğiniz TOEFL Hazırlık kursları genellikle 4-16 hafta arasında sürmektedir. Haftada 20 saatlik sınıflarda (günde 4+ saat) ve bazen ek olarak planlanmış özel çalışma seanslarıyla eğitiminiz devam eder.

Kurs süresince sadece dil bilgisi, okuma, yazma, dinleme ve konuşma alanlarında değil; sınavda zamanı doğru kullanma ve belirli sınav taktikleri konularında da eğitilirsiniz. Kurs süresince hemen her hafta bir deneme sınavına tabi tutulursunuz ve böylece başarı grafiğinizi görme şansını elde etmiş olursunuz.

Bunların dışında, kaydolduğunuz eğitim kurumu sınava katılmanız için gerekli işlemler konusunda sizi yönlendirir ve başvuru için gerekli yardımı sağlar.

 TOEFL Hakkında

New Jersey’de ki Educational Testing Service (ETS) tarafından hazırlanan TOEFL (Test of English As a Foreign Language) sınavı anadili İngilizce olmayıp dünyada İngilizce eğitim veren bir kurumda lisans, yüksek lisans ve mastır programları almak ve ingilizcesini uluslararası bir belgeyle kanıtlamak isteyenlere uygulanır.

Paper-Based Test (PBT), Computer-Based Test (CBT) ve Internet-Based Test (IBT) olarak 3 ayrı türe ayrılan TOEFL, katılanların öğrenim ya da iş hayatı için yeterli seviyede İngilizceye sahip olup olmadıklarını değerlendiren bir sınavdır.

Listening, Reading, Writing ve Structure olmak üzere 4 bölümden oluşan TOEFL PBT ve CBT’den farklı olarak TOEFL IBT’de Structure yerine Speaking bölümü vardır.

TOEFL Sınavına Katılmak Ne Kazandırır?

Sınavdan başarılı bir sonuç alındığı takdirde; katılımcı resmi ve akademik üslupta yazmayı, okumayı, tartışma ortamlarında konuşmayı ve dinlemeyi öğrenmiş olur. Diğer bir deyişle; akademik dersleri dinleyebilir, film izleyebilir internet üzerinden araştırma yapabilir, e-posta, sunum ve rapor hazırlayabilir.

TOEFL sınavında geçme ya da kalma notu söz konusu değildir. Alınan sonuç sınav tarihinden itibaren 2 yıl boyunca tüm uluslararası resmi ve özel kurumlar tarafından geçerli kabul edilir. Böylece, siz de, iyi bir TOEFL skoruyla gerek iş hayatınızda gerekse akademik hayatınızda kolaylık elde etmiş olursunuz.

Sınava Kimler Katılabilir?

Yurt dışında öğrenim görecekler, İngilizce eğitim veren kurumlarda ders alacaklar, uluslararası şirketlerde ya da yabancılarla çalışacaklar için geçerli bir sınavdır.  Katılım için İngilizce seviyesi minimum orta seviyede olmak zorundadır.

Sınava Nasıl Hazırlanılır?

TOEFL sınavına hazırlanırken, katılımcını orta üstü (upper intermediate) düzeyde İngilizce bilmesi önerilir. Sınavdaki Dinleme (Listening) bölümünde Amerikan İngilizcesi kullanıldığı için hazırlık döneminde birkaç farklı TOEFL hazırlık kitaplarına çalışılmasında fayda vardır. Ayrıca; Amerikan belgeselleri, film ve dizileri izlemek aday için eğlenceli bir hazırlık dönemi olabilir. Akademik seviyede okuma (Reading) bölümüne hazırlık için akademik yayınlarla çalışılmalıdır. Yazma (Writing) bölümüne hazırlık için akademik makaleler ile iç içe olunması gerekir.

www.toefl.org sitesinden sınava hazırlık konusunda detaylı bilgi edinilebilir.

Her ne kadar kişisel çalışma faydalı olsa da bu konuda uzman bir kişi gözetiminde ya da belirli bir hazırlık kursu çerçevesinde sınava hazırlanmak daha verimli olacaktır.

BölümZamanSoru SayısıPuan
Okuma (Reading)60-100 dk.Okuma (Reading) Bölümü’nde toplam zaman okuma parçalarının içeriğine göre 60 ile 100 dk. arasında değişebilir. Bu bölümde verilen okuma metni sayısı 3-5 olup her metne ait soru sayısı da 12-14’tür. Bu soruların amacı katılımcının okuduğunu ne kadar anlayabildiğini ve ne kadar kelime bilgisine sahip olduğunu ölçmektir.0-30
Dinleme  (Listening)60-90 dk.Dinleme (Lİstening) Bölümü’nde konuşmaların uzunluğuna göre toplam zaman 60 ile 100 dakika arasında değişmektedir. Katılımcılar bu bölümde 4-6 farklı diyalog/ konuşma dinlerler. Her konuşmada konuyla ilgili 6 adet soru vardır. Bu konuşmalar bir öğretim görevlisinin değişik herhangi bir dalda ders anlatımından alıntılanmış olabilir. Ayrıca 2 veya 3 adet de 5‘er soruluk karşılıklı konuşma dinletilir. Bu sırada katılımcılar dinlerken not alabilirler.0-30
10 Dakika Zorunlu Ara
Konuşma (Speaking)20 dk.Bu bölümde katılımcıya tanınan süre 20 dakikadır ve sınavda bilgisayar tarafından katılımcıya 6 yöneltilir. Her bir cevaba 45 ile 60 saniye içinde yanıt verilmesi beklenir ve yanıtlar bilgisayar tarafından kaydedilir. Katılımcı soruyu dinlerken not alma hakkına sahiptir.Bu kısım 3 bölümden oluşur. a)Birinci bölümde herhangi bir konu hakkında bir soru sorulur ve ardından katılımcıya 15 saniyelik bir düşünme payı verilir. Cevap içinse adayın 45 saniyesi vardır. b)İkinci bölümde, teste katılan kişi, 75-100 kelimelik bir metin okur ve ardından 60 ile 80 saniye arası değişen bir konuşma dinler. Sonunda da 30 saniyelik bir düşünme sürecinden sonra konu ile ilgili konuşmaya tabi tutulur. Bu bölümde toplam 2 soru vardır. c) Üçüncü bölümde, katılımcılara bağımsız bir konu hakkında bir konuşma dinletilip not almaları istenir ve ardından düşünmeleri için 20 saniye verilir. Konuşma kısmında tanınan süre 60 saniyedir.0-30
Yazma (Writing)50 dk.TOEFL testine giren adaylara 2 farklı yazma konusu verilir. Birinci bölümde, 3 dakikada 300 kelimelik bir okuma metninin okunup bununla ilgili notlar alınması istenir.  Sonra, metinle ilgili 2 dakika süren bir konuşma dinletilir ve katılımcılara not almaları için hak tanınır. En sonunda, adaylardan dinledikleri konuşma hakkında 200 kelimelik bir kompozisyon yazmaları beklenir. Bu bölüm için toplam süre 20 dakikadır. Bu süre içinde metin sürekli ekranda kalacaktır. İkinci bölümde, adaylardan 30 dakika içinde belli bir konu hakkında en az 300 kelimelik bir kompozisyon yazmaları beklenir. Kompozisyonlar bilgisayarda yazılmalıdır ancak adaya isterse müsvette kâğıt da kullanma hakkı tanınır.0-30
Topam Puan (Sınavın her bölümünden elde edilen puanların toplamıdır)0-120

Sınav Sonuçları Ne Zaman Açıklanır?

TOEFL CBT’ye girmiş olan adaylar sınav biter bitmez resmi olmayan sonucu öğrenebilirler. Resmi sonuç ise 2 ile 5 hafta içinde adayın adresine ulaşır. TOEFL PBT’ye giren adayın sınav sonucunun eline ulaşması 4 ile 6 hafta sürebilir. İçlerinde en kısa zamanda sonucu adaya ulaştıran TOEFL formatı TOEFL IBT’dir. Aday resmi sonuca internet üzerinden 15 gün içinde ulaşabilir. İstenildiği takdirde TOEFL sonuçları hem adayın kendi adresine hem de gerek gördüğü kuruluşlara postalanabilir.

TESOL

TESOL (Teachers of English to Speakers of Others Languages) ya da Türkçe adıyla Anadili İngilizce Olmayanlara İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Hazırlık Kursları anadili İngilizce olan her ülkede alınabilir. Bu kursların süresi genellikle 6 ile 8 hafta arasında değişir ve yoğun bir haftalık ders programı söz konusudur. Kursun ardından katılımcılara tüm dünyada geçerliliği olan İngilizce öğretme sertifikası verilir. Bu sertifika sayesinde birçok eğitim kurumunda formasyona ihtiyaç duymadan öğretmenlik yapabilirsiniz.

Eğer öğretmenlik hayatınıza yurt dışında ya da daha iyi bir kurumda devam etmek istiyorsanız IES’in deneyimli danışmanları TESOL Sertifikası alabileceğiniz ülkeler ve bu programların katılım koşulları hakkında sizi bilgilendirebilir.

TESOL Kurs İçeriği

Klasik bir TESOL kursunda katılımcılara aşağıda belirtilen alanlarda eğitim verilir.

Öğretme Pratiği: Tüm katılımcılar gözetmenler eşliğinde gerçek öğrencilerin bulunduğu sınıflarda ders vererek uluslararası bir tecrübe edinir. Bu safhada katılımcıların eksiklikleri not edilerek kendisine bilgi verilir.

Öğretme Teknikleri: Başlangıç düzeyindeki öğrencilere, iş adamlarına, gruplara ve çocuklara ders verme; dil bilgisi, kelime hazinesi, okuma ve yazma konuları, ders planlama, sınıf yönetimi, ölçme ve değerlendirme ile materyal hazırlama teknikleri üzerinde durulur.

Dil Farkındalığı: Dilin kökenleri üzerine teorilerin tartışılması, farklı yazı sistemlerinin karşılaştırılması, ses oluşumunun ve dili oluşturan ses biçimlerinin incelenmesi, sözcük oluşumunun, cümle yapılarının, anlam iletiminin ve dil kullanımının incelenmesi.

Öğretme, Öğrenme ve Değerlendirme: Dillerin öğrenilme süreci, dört becerinin (okuma, yazma, dinleme ve konuşma) iletişim becerilerinde birleştirilmesi; bunların sınıf içi etkinliklerinde ve öğrenci performansını değerlendirmede kullanılması.

Sınıf-içi Uygulamalar: Ders planlama, etkinlik tasarlama ve öğrencilerin performanslarını değerlendirme üzerinde çalışılır. İletişim ve sınıfta konuşmayı artırma teknikleri, geri-bildirim verme yöntemleri, kaynak kullanma, kendi eğitim malzemelerini geliştirme yollarına odaklanılır. Farklı düzeydeki öğrencilerin bulunduğu gruplarda eğitim verme, sınıf yönetme, derslere strateji eğitimi katma yöntemleri çalışılır.

Kimler Katılabilir?

İngilizce öğretiminde kariyer sahibi olmak isteyenler ve çalışmaya başlamalarına rağmen formasyon sertifikasına ihtiyaç duyan 18 yaş üzeri tüm İngilizce öğretmen adayları bu kurslara katılarak sertifikalarını alabilir.

TESOL kursları hakkında detaylı bilgi için IES danışmanlarına ulaşabilir ya da www.tesol.org adresli siteyi ziyaret edebilirsiniz.

SAT

Türkiye’deki lise eğitiminizden sonra üniversite eğitiminize ABD’de devam etmek istiyorsanız başvurduğunuz üniversitelerin bir bölümü ön koşul olarak iyi bir TOEFL skoru yanında SAT skoru da isteyecektir. Bu sınavla bilimsel çalışmalara uygun olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Her ne kadar bu sınavı üniversiteye giriş için ön şart olması sebebiyle Türkiye’deki YKS’ye benzetmek mümkün olsa da içeriği itibariyle YKS ile karşılaştırılamayacak bir sınavdır.

Bu sınava eğitim almak istediğiniz üniversitenin kendi bünyesinde ya da özel dil okullarında hazırlanabilirsiniz. 4 ile 12 hafta arasında değişen sürelerde alabileceğiniz eğitim süresinde size sınav için zaman yönetimi, dil bilgisi, makale yazma ve test teknikleri konusunda eğitim verilir.

ABD’de iyi bir üniversiteye kabul için ihtiyaç duyacağınız SAT Hazırlık Kursu için IES’in uzman danışmanlarından ücretsiz yardım alabilir ve yükseköğrenim hayatınıza doğru noktadan başlayabilirsiniz.

SAT Hakkında

SAT (Scholastic Aptitude Test-Bilimsel Yeterlilik Testi) ABD’de yılda 7 kez tekrarlanan bir sınavdır ve ABD’deki lise mezunları dahil bu ülkede üniversite okumak isteyen tüm yüksek öğrenim adayları bu sınava girer. SAT sınavı adayın ne bildiğini ya da ne yapabileceği hakkında üniversitelere rapor veren bir sistemdir. Bu sınavdan elde edilen yeterli skor ve diğer koşullarla (lise not ortalaması, öğretmen referans mektupları, vb) aday uygun bir üniversiteye kabul edilir.

Sınavdan alınacak sonuca göre katılımcılar eğitim almak istedikleri üniversitenin ilgili bölümüne TOEFL sonucuyla birlikte başvurur.

Puanlama

SAT sınavında her bölümde en az 200 ve en fazla 800 puan alınabilir.

Geçerlilik Süresi

SAT sınavlarının skorunun geçerlilik süresi 5 yıldır.

Sınav Formatı

SAT sınavı SAT 1 ve SAT 2 olarak ikiye ayrılır. SAT 1 sınavına giriş kesinlikle şarttır ve SAT2 içinse okunacak bölüme ve okula göre girilip girilmemesine karar verilir.

SAT 1 (Reasononing Test) 3 saat 45 dakika süren bu test 3 bölümden oluşmaktadır:

– Cebir, Aritmetik ve Geometri bilgi seviyesini ölçen Sayısal Bölüm (Math);

– Okuma-Anlama ve Analitik bilgileri değerlendiren Sözel Bölüm (Verbal)

– Dil Bilgisi, dil kullanımı ve kelime seçimini ölçen Analitik Yazma Bölümü (Analytical Writing Section).

SAT 2 (Subject Test) 5 ana alana ayrılır; İngilizce, Tarih, Matematik, Fen Bilimleri ve Dil.

Her bir alan için seçenekli sorularla 1 saat verilir. Aday üniversitede okuyacağı bölüme yönelik SAT alt konulardan uygun olanı seçip sınava girer.

SAT Hazırlık Kursu Örnek İçerik 

Matematik/Aritmetik Test Çözme Teknikleri, Kesirler ve Ondalık Sayılar, Yüzde Hesapları, Oran-Orantı
Yazma Makale
Matematik/Cebir Katsayılar, Kökler, Matematiksel İfadeler, Sapmalar, Mutlak Değer
Okuma Aşamalı Okuma Teknikleri, Kelime Dağarcığı Geliştirme Teknikleri, Cümle Analizi, Doğru Seçeneği Bulma Yöntemleri
Yazma Özne ve Yüklemler ,Fiil Cümleleri, Fiil Türleri, Düzensiz Fiiller
Okuma/Okuduğunu Anlama I Okuduğunu Anlama Teknikleri, Okuma Parçalarında Dikkat Edilecek Noktalar, Metin Analizi, Sorun Analizi, Kısa Metinler
Matematik/Geometri Kenarlar ve AçılarPoligonlarÜçgenlerKarelerDairelerGeometrik Şekiller
Yazma/ Cümle Yapısı Deyimler, Benzer Yapılar, Karşılaştırmalar, Cümlecikler
Matematik/Cebir İkinci Dereceden Denklemler, Değişkenler, Fonksiyonlar
Matematik/ Analiz, İstatistik ve Olasılık Hesapları Veri Yorumlama, Mod ve Ortalama, Olasılık Hesapları Ardışıklık
Okuma/ Okuduğunu Anlama II Okuduğunu Anlama Tekrarı, Parçalı Metinler, Kurgu Metinler

Daha fazla bilgi için www.sat.org adresli siteyi inceleyebilir ya da IES danışmanlarına ulaşabilirsiniz.